|
|
|
| Son Sayımız |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
| Şehmus Baysal ile |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
| Turizme Dair |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
| İstatistik |
| Online : 27 |
| Bugün : 627 |
| Toplam : 1968103 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Kaptanın Köşesi |
 |
|
|
|
|
|
|
 |
| Çiftçiler bilgilendirildi |
Kozan Ticaret Odası toplantı salonunda 2 Ocak 2010 Salı günü Kozanlı çiftçilere yönelik Yüksek Ziraat Mühendisleri katılımı ile “ Sebze ve Meyvelerinde İyi Tarım Nasıl Uygulanır” konulu bir seminer verildi.
Ziraat Yüksek Mühendisi Duray Coşkun; “Biz 1994 yılından bu yana toprağın nasıl daha verimli olabileceği konusu üzerinde çalışıyoruz. Ülkemizdeki topraklar her geçen gün elden yavaş yavaş gidiyor. Bunun sebebi ise gerek çarpık kentleşme, gerekse toprağın yanlış kullanımıdır. Önceden bir toprakta metrekare de 30 kg ürün alınırken, şimdi toprağı gübrelediğimiz halde ürün alımı metrekare de daha da az. Burada önemli olan toprağı zamanında ve doğru işlememizdir.
Ziraat Yüksek Mühendisi Melike As; “Bizler ilk olarak gübreleme işlemlerine Marmara bölgesinden başladık. Ülkemizdeki toprakların yüzde 94’ü organik maddeden yoksundur. Eğer bir toprakta organik madde yok ise o toprak bir işe yaramaz demektir. Toprağın organikleşmesinde en önemli etkenlerden birisi de solucanlardır. Solucanlar her gün toprağın altını eşeleyerek toprağın organikleşmesine yardımcı olur. Ancak son zamanlarda topraklarda yanlış kimyasal maddelerin kullanılması topraktaki solucanların her geçen gün biraz daha azalmasına vesile oluyor. Ayrıca bu kimyasallar yer altı sularımızın kirlenmesine de vesile oluyor. Sadece bununla da kalmıyor toprağın ph değerini de düşürür. Böylece ürün alımında bir düşüş yaşanır. Bakın biz üç yıl önce Karadeniz’de bir dönüm bir araziden 400 kg buğday elde ediyorduk ancak 3 yıl sonra yine aynı bölgenin arazisine gittik ve bugün aynı araziden 200 kg buğday elde edilebiliyor. Ayrıca ürünlerde çok fazla kimyasal kullanımı toprağa ve ürüe büyük ölçüde zararlar verebiliyor. Burada önemli olan toprağın doğru işlenmesi, kimyasalların az kullanılmasıdır” diye kaydetti.
Seminere Kozanlı çiftçiler, hububatçılar ve vatandaşlar katıldılar.
.. |
|
 |
|
 |
|